İstanbul Housekeeper; Kübra KARAMAN

Mesleki tercihini Housekeeper olmaktan yana kullanan Kübra Karaman, sektörde hızla ilerleyen azimli ve başarılı bir yönetici. Ekip çalışmasında motivasyonun çok önemli olduğuna işaret eden Karaman, iyi bir yöneticinin titiz ve iş bitirici olması gerektiğini belirtiyor. “Tabii kişinin kendisi de eğitime açık, meraklı ve araştırmacı olmalı…” diyor. Kübra Karaman ile mesleki kariyeri hakkında konuştuk.

Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
Turizm sektörüne 2018 yılında girdim. Mesleğe ise Grand Cevahir Hotel’de başladım. Aslında oteldeki ilk görevim F&B bölümündeydi, fakat Housekeeper mesleği daha çok ilgimi çekiyordu. Bir süre sonra da bölüm değiştirerek Housekeeper olmaya karar verdim. Böylece ilk eğitimlerimi aldım ve kat şefi olarak çalışmaya başladım. Daha sonra başka bir otele geçtim ve görev unvanımı aldım. Bu otelin açılışındaki görevimi tamamladıktan sonra bir yıl meslek hayatıma ara verdim. Bu sürenin ardından Fer Hotel’de yeniden iş başı yaptım. Fer Hotel’de beş yıldır Housekeeper Departman Müdürü olarak görevimi sürdürüyorum.

Housekeeper serüveniniz nasıl başladı, anlatır mısınız? Bu mesleği seçmeye nasıl karar verdiniz?
İnsanlarla konuşmayı, hareketi, hızı seven bir yapım var. Bu nedenle masa başı işleri pek de bana göre değil… Mesleki serüvenim de böyle başladı, diyebilirim. Hareketsiz, durgun bir iş yapmak yerine, daha çok insanların arasında, çözüm odaklı çalışmalarla, yoğun bir işi tercih ettim. Evet, Housekeeper olmak, pek çok kuralı da beraberinde getiriyor. Sadece büyük bir otelin temizlik organizasyonu değil, aynı zamanda dekorasyon ve daha pek çok şeyi kapsıyor mesleğimiz. İşte ben de tam bunu, hareketi ve yoğunluğu seviyorum. Aslında profesyonel hayatıma öğretmen olarak başladım, hatta iki yıl kadar öğretmenlik de yaptım. Açıkçası öğretmenlik de zor bir meslek; çocuklarla uğraşmak oldukça yorucu… Biraz da bu nedenlerle mesleki tercihimi Housekeeper olarak kullandım ve adım adım ilerledim.

Mesleğiniz ile ilgili eğitim aldınız mı? Meslek içi eğitim adına neler yapıyorsunuz?
Tabii, pek çok eğitim aldım ve almaya da devam ediyorum. Geçmişten bugüne çok iyi müdürlerle birlikte çalıştım. Bu da bana çok iyi deneyimler kazandırdı. Bizim mesleğimizin püf noktası motivasyondur. Aynı zamanda personelle iletişim de çok önemlidir. İyi bir yönetici ve aynı zamanda titiz ve iş bitirici olmanız gerekir. İşte tüm bunları bizlere eğitimler sağlıyor. Diyebilirim ki, ben de bu tür eğitimler sayesinde bu kadar geliştim ve ilerledim. Tabii kişinin kendisi de eğitime açık olmalı, meraklı ve araştırmacı olmalı… Bu meslekte kişinin kendisini geliştirmesi çok önemlidir.

Çalışmakta oldunuz otel hakkında bilgi verir misiniz?
Fer Hotel 2016 yılında açıldı. Burası 56 odalı, butik bir otel… Büyük ve lüks odalarımız var. Şu an pek çok acente ile çalışan Fer Hotel, tanınan, misafirlerimiz tarafından tercih edilen keyifli bir konaklama otelidir. Housekeeper departmanımız da genç ve çalışkan bir ekipten oluşuyor.

Size göre Housekeeper olmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Müdür olmanın getirdiği bazı avantajlar var; otel yönetimi bizim düşüncelerimize önem veriyor, önerilerimizi olumlu yönde değerlendiriyor  Dezavantaj olarak baktığımızda ise oldukça yorucu bir iş olduğunu söyleyebilirim. Yönetici olmak hiçbir zaman kolay değildir. Tabii iyi yanları da var.

Size göre iyi bir housekeeperın sahip olması gereken özellikler nelerdir?
Her şeyden önce sabırlı olması gerekir. Bizim mesleğimizde ilk şart sabırlı olmaktır. Güler yüzlü, adaletli, motivasyonu yüksek… Fakat dediğimiz gibi, ilk şart sabırdır, çünkü işimiz insanlarla…

Housekeeping departmanının daha iyi noktalara gelmesi için neler yapılabilir? Geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
İyi bir yönetici her zaman ekibinin motivasyonuna önem vermelidir. Her sabah ekibimle birlikte ilk toplantımızı yapar ve işimize başlarız. Bu toplantıda birbirimize güler yüzlü ve saygılı davranırız. Bir yönetici olarak personelimi dinler, elimden gelen yardımı yapmaya çalışırım. Eğer
personelinizin motivasyonunu yüksek tutarsanız çok daha başarılı işler ortaya çıkartırsınız. Tabii diyalog da çok önemlidir. Biz ekip olarak 12 kişiyiz. Ekibimi seviyorum ve onların da beni sevdiğini biliyorum. Burada kalmamın, bu işi başarılı bir şekilde yürütmemin bir nedeni de onlar, çünkü biz
gerçekten bir aile gibiyiz. Yeri geldiğinde tartışmak, yeri geldiğinde gönül almayı bilmek çok önemlidir. Sonuçta ben de onlardan biriyim… Personelimden birisi gelmediğinde, ceketimi çıkartır, gider oda yaparım. Bu otelde de çok oda yaptım. Aslında bu, karşılıklı iyi niyet ilişkisidir. Biz bir ekibiz ve ekip anlayışı içerisinde çalışmalıyız. Gün sonunda bu işi bitiremiyorsak eğer, burada olmamızın da bir anlamı yok, değil mi?

Size göre bir otel için Housekeeping departmanı neyi ifade ediyor?
Bir otel için Housekeeping departmanı çok ama çok önemlidir. Hatta otelin bel kemiğidir diyebilirim. Birbirimize zincirlerle bağlıyız ki otelde en çok çaba sarf eden, çalışan ekiplerden birisi de biziz... Housekeeping departmanı bir otel için zincirin en önemli halkasıdır.

Size göre Housekeeping departmanının diğer departmanlarla ilişkisi nasıl olmalıdır?
Saygılı olması gerekir. Herkes birbirini sevmek zorunda değil ama birbirine saygı duymak zorunda… İşin yürümesi için birbirimize saygı duymalı ve her türlü sorun hakkında birbirimizle  konuşmalıyız.

Mesleğinizin geleceği için düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
Ne yazık ki mesleğimiz, gelecek vaat eden bir meslek türü olarak görülmüyor. Bu üzücü tabii… Aslında pozitif insanların çok da keyif alarak yapacağı bir iş… Bununla birlikte mesleğimiz, iş istihdamı sağlayan önemli bir iş kolu. Çeşitli eğitimlerle vasıfsız elemanları yetiştirip, sektöre kazandırıyoruz ki bu özellikle Pandemi sırasında ve sonrasında mesleğimizdeki kan kaybı için çok önemli bir unsurdur. Housekeeping departmanları salgın sırasında çok fazla eleman kaybı yaşadı; eğitimli personellerimiz işlerinden ayrıldı ya da ayrılmak zorunda kaldı. Şimdi, vasıfsız elemanları yetiştirerek bu açığı kapatmaya çalışıyoruz. Bu arkadaşlarımızı eğiterek ekibe katıyoruz. Böylece hem onlar kazanıyor hem de biz kazanıyoruz. Böyle olması gerekiyor. Sezonluk olarak çalıştırılan personel de çok haklı çünkü kışın işsiz kalıyor ve bu nedenle de bu meslekte çalışmak istemiyor. Bu nedenle eleman yetiştirmeye özel önem veriyoruz. Herkese iyi niyetli yaklaşmaya çalışıyoruz. Bu işi gerçekten sevmek gerekiyor. Meslek liselerinde kat temizlik görevlisi ne yazık ki yetişmiyor, gençler meslek olarak bu bölümü tercih etmiyor. Gençlerin idealleri çok daha farklı yönlerde…

Housekeeper olmanın ev hayatınıza olumlu ya da olumsuz etkileri var mı?
Olumlu etkileri, her şeyi çok daha detaylı bir şekilde, daha güzel yapıyorsunuz. Benim için mesleğimin olumsuz bir tarafı yok.

Bu alanda çalışmak isteyen gençlere neler tavsiye edersiniz?
Mesleği sevmeleri, işlerini çok iyi takip etmelerini öneririm.

Önümüzdeki dönem hedefleriniz nelerdir?
Şu anda müdür olarak çalışıyorum. Hedeflerim arasında operasyon müdürü ya da genel müdür olmak ilk sırada yer alıyor. Bunların da zamanı var tabii. Bu hedeflerime ulaşmak için kendimi geliştiriyorum.